Pneumológovia sa pokúsia prekonať rekord v počte ľudí nafukujúcich balón

21.09.2013 Poprad

Vysoké Tatry 20. septembra (TASR) – Lekári špecialisti pneumológovia sa v sobotu 21. septembra od 8.00 hodiny pokúsia o zápis do Knihy slovenských rekordov v priestoroch Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici. Ide o rekord v čo najväčšom počte ľudí nafukujúcich jeden balón. Z balóna s priemerom 1,8 metra bude viesť desať trubičiek s vymeniteľnými náustkami.
„Pokus o zápis do Knihy slovenských rekordov sa uskutoční v rámci solidarity a podpory povedomia o chronickej obštrukčnej chorobe pľúc (CHOCHP),“ informoval primár Kliniky pneumológie a ftizeológie z Univerzitnej nemocnice Bratislava Ivan Majer.
Najčastejším symptómom, ktorý upozorňuje na prítomnosť tohto ochorenia je chronický kašeľ, často s produkciou hlienov. K nemu sa pridružuje zhoršená tolerancia záťaže a dýchavica napr. pri chôdzi do schodov. "Je chybou pripisovať zhoršené dýchanie vysokému veku. Už prvé symptómy, predovšetkým ranný fajčiarsky kašeľ nemožno podceniť. Každého by mali priviesť k lekárovi," upozornil Majer.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie postihuje CHOCHP až 210 miliónov ľudí po celom svete a predpokladá sa, že už v roku 2020 bude treťou najčastejšou príčinou smrti. Pokus o zápis do Knihy slovenských rekordov sa uskutoční v rámci Jeseniových respirologických dní, ktorých garantom je Slovenská pneumologická a ftizeologická spoločnosť. Podujatie je zaradené do systému kontinuálneho vzdelávania.
 

Vyberte región